Fläckborttagning - 5 bästa sätten

Det finns en stor variation av specialrengöringsprodukter på marknaden för att bekämpa särskilda fläckar som hittas på kläder och möbelklädsel. Att hitta den rätta produkten för en särskild fläck kan ibland inte bara vara tidsödande utan också dyrt. De flesta inser inte att genom att använda saker som man ofta kan hitta hemma i skafferiet, så kan man undvika att spendera onödiga pengar på dyra specialfläckborttagningsprodukter. Här är fem produkter som är fantastiska för att ta bort fläckar:

5 sätt att dra ner på hushållskostnaderna genom fläckborttagning

så får du enkelt bort alla typer av fläckar

Blekmedel:

De flesta har en flaska med blekmedel hemma. Blekmedel använder en process kallad ”oxidering” för att ta bort fläckar från textiler och är särskilt effektivt på vita bomullsföremål. Lite utspätt blekmedel kan duttas på en envis fläck på en vit bomullströja innan man tvättar den. Vita bomulls- eller linneföremål som har blivit missfärgade med tiden kan fräschas upp genom att tvätta dem i hett vatten med utspätt blekmedel i, eller genom att man låter dem ligga i blöt i blandningen några timmar innan man tvättar dem normalt.

Kombinationen blekmedel och solljus är ett kraftfullt fläckborttagningsmedel, så föremål som behandlats med blekmedel bör hängas ute i solen för att torka för att uppnå den bästa fläckborttagningseffekten. Man bör dock vara försiktigt då man hanterar blekmedel, då det inte passar sig för alla textiler och aldrig bör användas på delikata textiler eller mörkfärgade material.

Hårspray:

Hårspray är ett fantastiskt fläckborttagningsmedel för bläckfläckar. Om ett barn råkar rita bläck på möbelklädseln kan området helt enkelt bara sprayas lätt med lite hårspray innan man mjukt torkar av med en trasa. Det fungerar också bra på skjortor om en penna har läkt i bröstfickan. En spray som innehåller alkohol fungerar bäst och man bör placera en fuktig trasa under fläcken och sedan spraya på sprayen direkt på den fläckade ytan. Om man sedan duttar med en fuktig trasa så bör man kunna lyfta bort fläcken från textilen.

T-sprit

T-sprit är ett starkt lösningsmedel och är bra för att ta bort ett stort antal olika fläckar på textiler. Det är särskilt bra för att ta bort feta matfläckar eller sminkfläckar, såsom läppstift. Fläcken bör duttas med T-spriten och lämnas att verka under fem minuter innan man sköljer med varmt vatten. Denna metod ska bara tillämpas på färgäkta textiler. T-sprit är också bra för att ta bort fläckar från touchpennor.

Flytande tvättmedel/tvål:

För vanliga fläckar så kan en enkel skrubbning med lite tvål eller flytande tvättmedel på ytan vara nog för att lösa upp fläcken för att sedan låta den försvinna med enkelhet i tvätten. Tvål är också särskilt effektivt på fläckar från touchpennor eller blod. Hårfärg som stänkt på textiler behandlas bäst med en hink varmvatten som man blandat i en stor mängd flytande tvättmedel. Tvål är också effektivt för att få bort läppstift från kläder.

Vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger kan användas till många olika rengöringsmoment i hemmet och är ett fantastiskt fläckborttagningsmedel. Detta på grund av ättikssyrans egenskaper att verka på fett och smuts. Det bästa sättet att använda vitvinsvinäger är att blanda ut det med vatten och hälla det i en sprayflaska för att kunna förbehandla föremål innan tvätt, såsom smutsiga byxslag, tröjärmar eller andra smutsiga delar av plagg. Man kan även blötlägga föremålet i utspädd vitvinsvinäger innan man tvättar det. Vitvinsvinäger är också effektiv för att få bort mögelfläckar från klädesplagg och duschdraperier.  

Som du vet, så kan man hitta många fläckborttagningsmedel redan i hemmet genom att helt enkelt kolla igenom köks- och badrumsskåpen. Dessa vardagliga produkter kan bekämpa ett stort antal av olika sorts fläckar som man ofta kan stöta på, och minimerar dessutom behovet av att måsta inhandla dyra kemiska fläckborttagningsprodukter.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert