Rengöringsmedel - Vilka är giftiga?

Många av de produkter som vi köper och använder i hemmet släpper ifrån sig gifter i vår hemmiljö. Om vi använder dem ofta så utsätts vi hela tiden för giftiga kemikalier med alla möjliga hemska effekter på våra luftvägar (andningssystem) och på resten av vår kropp – och vissa rengöringsprodukter och liknande för hemmet kan även innehålla carcinogener.

Men javisst, många desinfektionsmedel och rengöringsmedel dödar bakterier, men de dödar alla, oavsett om de är bra och dåliga bakterier, och även dina egna…

Gifter i hushållet – Rengöringsprodukter och desinfektionsmedel

undvik giftiga rengöringmedel

Vissa produkter är värre är andra då det gäller att släppa ifrån sig gifter i hemmet. Undvik dem om du kan!

  1. Luftfräscharna som man pluggar in i väggen släpper ifrån sig en konstant mängd av artificiell doft i rummet för att skapa en trevlig miljö. Doften i alla luftfräschare är väldig stark, väldigt artificiell och väldigt dålig för dig – du har förmodligen redan läst varningstexten på burken om koncentrationshalt och om att andas in parfymen. Även fast de luftfräschare som vi använder på toaletten också är dåliga nog för oss, så andas vi inte ofta in dem – man sprayar en gång (och oftast bara en eller två gånger om dagen), och sedan så lämnar man badrummet.Luftfräschare släpper hela tiden ifrån sig giftiga kemikalier i miljön där du oftast vistas. Det är mycket bättre att hålla sig till frisk luft eller använda riktiga eteriska oljor för att sätta doft på din inomhusmiljö. Om du tar bort luftfräscharna så sänker du också elförbrukningen, om än lite i alla fall och det är ännu en bonus.
  1. Toalettstolsrengöringsmedel. Det bästa med dessa är att de har formen av en ”anka” som gör att det bli lättare för huvudet att komma åt under kanten. Men de innehåller vissa starka rengöringskemikalier som du med säkert kommer att komma i kontakt med, och de dröjer sig också kvar i detta lilla rum som ofta inte är så välventilerat. Vissa av ingredienserna i ett vanligt toalettstolsrengöringsmedel inkluderar oxalsyra, saltsyra, lut (kaustiksoda) och naftalen. Ironin i det hela är att din toalettstol ofta är rätt så ren – den spolas ju med rent vatten regelbundet (röret, sätet och under kanten är dock en annan historia). En ordentlig skrubbning med ett vanligt rengöringsmedel eller bakpulver, eller till och med en blötläggning med Cola kan också göra samma jobb.
  1. Precis som luftfräscharna som du stoppar in i kontakten så släpper dessa ifrån sig stora mängder av artificiella dofter som oftast är giftiga. De som du måste dammsuga över för att släppa lös doften är värst – det slutar då med att du andas in alla partiklarna. Dessa mattdeodoranter är särskilt giftiga för små barn som ofta är på golvet. Om du har en väldigt illaluktande matta eller om du vill tillföra doft till rummet medan du dammsuger, så blanda lite bakpulver med eterisk olja och skaka ihop, eller droppa några droppar av oljan på utsidan dammsugarpåse.
  1. Rengöringsprodukterna som används i mekaniska diskmaskiner. Dessa är oftast extremt frätande och innehåller väldigt stark alkalis. Eftersom du egentligen inte kan byta ut detta mot något annat, så är pulverformen att föredra då du kan reglera dosen (i motsatts till tabletterna) och det innehåller också färre skadliga ingredienser än den flytande varianten. Se till att ditt kök (eller var du nu har din diskmaskin) är välventilerat och försök att undvika att andas in ångorna när du öppnar luckan efter maskinen diskat klart – ångan är rätt stark. Alternativt låt maskinen kallna innan du öppnar den för att plocka ur disken. Du kan också lyckas med att använda mindre pulver än rekommenderat och fortfarande få ren disk.
  1. Glasrengöringsmedel. Dessa är en blandning av ammoniak och vatten, och du kommer oundvikligen att andas in lite medan du försöker att se vad du gör när du putsar speglarna. Använd en blandning med vinäger istället och polera med en pappershandduk eller en luddfri trasa – eller t.o.m. hopknycklat tidningspapper.

Ugnsrengöringsmedel. Dessa är förmodligen de mest giftiga kemikalier som du kommer komma i kontakt med (avloppsrensare är den andra). Vi är av åsikten att smutsiga ugnar är mindre giftiga än att använda dessa kemikalier. En ordentlig skrubbning med bakpulver fungerar precis lika bra, även om det krävs lite mer ren vilja (vilket bränner kalorier och ger dig lite motion, så det är bara bra för dig). Använd ett bakplåtspapper i botten på ugnen för att fånga upp brända rester, och byt ut det regelbundet, är ett annat bra tips för att rengöra ugnen.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert