Golvrengöringstips för trägolv

Trägolv kan göra hemmet vackrare men kan också kosta mycket pengar att lägga in. Att rengöra ett trägolv är också annorlunda mot att rengöra vanliga golv av kakel eller linoleum. Trägolv ser fantastiska ut om de underhålls och rengörs på rätt sätt, och det är viktigt att använda rätt rengöringsmedel och redskap för att hålla dina fina trägolv fläckfria.

Så rengör du trägolv mest effektivt

så rengör du dina golv på rätt sätt

För att skydda din investering kan du antingen anlita en professionell städfirma för att rengöra dina trägolv, eller så kan du göra det själv. Om du gör det själv är det viktigt att du vet vilket rengöringsmedel som du bör använda och vilka redskap som är de bästa. Vissa rengöringsmaskiner kan skada och repa dina trägolv medan fel rengöringsmedel kan slipa av golvlacken eller lämna efter sig permanenta vita fläckar.

Här följer några golvrengöringstips för trägolv. Köp en sop av hög kvalité med mjuka borsthår. Använd denna för att regelbundet sopa bort lös smuts och partiklar som dina skor tar med sig in från gatan. Om man lämnar damm och smuts för länge på sina trägolv kan det göra att sörja lägger sig mellan golvbrädorna eller göra att dina trägolv ser leriga ut.

Du kan även använda en dammsugare utan turbomunstycke för att få bort smutsen mellan golvbrädorna. En frottémopp och trasa kan vara smidiga för de där ställena som är svåra att nå, som under bord och stolar. Använd trasan för hörn där mycket damm samlas. Du kan använda ett rengöringsmedel med din mopp eller trasa efter du sopat bort allt löst smuts från golvet. Använd rengöringsmedel som rekommenderas av din trägolvförsäljare.

Använd rengöringsmedel som inte är alkalihaltigt eller innehåller ammoniak då dessa kan matta ytan. Undvik oljebaserade såpor och sprayer, såsom de som du använder på dina möbler. Oljan som golvet absorberar kan göra det svårt att lacka om golvet senare. Olja kan också göra att golven blir hala och farliga. Använd rengöringsmedel som inte lämnar rester på golvet eller lägger sig som en film över ytan.

Om du behöver lite fukt för att rengöra dina golv, använd minimala mängder, bara nog till att fukta moppen och golvytan. Om du moppar dina trägolv med för mycket vatten kan det leda till att golvet expanderar och orsaka sprickor. Du bör ta bort kladdiga fläckar och svår smuts med en fuktad trasa, inte en dränkt och droppande trasa. Om du genom en olycka spiller vätska på ditt trägolv, torka upp det på en gång.

För att ta bort klackmärken och repor använd ett professionellt trägolvsrengöringsmedel av bra kvalité på en trasa. Många personer hävdar att de rengör sina trägolv med en vinäger och vatten blandning. Tipset på att rengöra trägolv med vinäger och vatten är en svårdödad myt. Vinäger innehåller syra och kan ta bort den naturliga glansen i ditt trägolv. Vinäger är dessutom inte så effektiv till golvrengöring som många tror.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert