Rengöringstips för kakelgolv och fogar

Kakelgolv är ett populärt val på alla möjliga ställen mest på grund av uppfattningen att det är lättare att underhålla och rengöra än andra slags golv. Att torka av ett kakelgolv tycks ganska så lätt, men det är värt att understryka att om golvet inte rengörs regelbundet, kan det fort se matt ut och snart ha ett utseende man inte är speciellt nöjd med.

När det gäller tips för att rengöra dessa sorters golv bör de delas upp i kakelrengöring och fogrengöring – där båda är precis lika viktiga för att golvet ska hållas i ett bra skick.

Rengöra kakel och fog

så rengör man kakel och kakelfogar korrekt

För att ta hand om kaklet är det a och o att se till att all smuts och grus hålls borta från ytan. De flesta keramiska kakelplattorna har ett glaserat ytskikt och är lätt att torka av och lättrengjorda. Men, smuts och grus kan orsaka repor och nöta ytan och därmed ta bort glaseringen och blotta kaklet som då blir mottagligt för fläckar. Det mesta av smutsen och gruset kommer från skor, faktiskt upp till 80 %, och kan därför lätt avhjälpas med att skaffa en dörrmatta.

Smuts kommer oundvikligen ändå leta sig in på alla ställen, speciellt de allmänna, så en regelbunden (helst daglig) sopning och dammsugning för att ta bort dessa smutspartiklar rekommenderas. Man bör också moppa ofta för att hålla golven så rena som möjligt.

Man bör vara försiktig då man flyttar tunga föremål, speciellt möbler, då dessa också kan lämna märken och repa ytan av kaklet, så att kaklet blir oskyddat. Att sätta på möbeltassar på stolsben och på hörnen av tunga föremål är en rekommenderad strategi för att skydda golvet ytterligare.

Om regelbundna städinsatser fortfarande lämnar golvet med ett otillfredsställande utseende är det möjligt att ytan av kaklet har blivit skadat. Om en fläck blir synlig är det troligt att smuts och bakterier redan har byggt upp i lager och gör det svårt eller omöjligt att få bort fläcken med traditionella rengöringsmetoder. I detta fall kan du behöva kontakta ett professionellt företag som specialiserar sig på att rengöra kakelgolv. De kommer kunna använda hetta och emulgeringsbehandligar som återställer golvet till sitt originalskick.

En annan anledning till att kakelgolvet kan ha ett otillfredsställande utseende är kakelfogarna. Fogarna är av ett byggmaterial som oftast används för att fylla upp mellanrum och försegla skarvar, så som dessa mellan kakelplattorna. Oftast så består det av en blandning av cement, sand och vatten. Fogar är av ett poröst material och fläckas därför lätt.

Det största tipset för att hålla fogarna rena är att torka upp allt spill omedelbart. Vätskor såsom vin eller kaffe kommer att fläcka fogarna och det är oerhört viktigt att dessa områden, med dessa vätskor, skyddas när helst möjligt.

Rent idealiskt så bör fogarna ha ett tätningsmedel, som gör att det är mindre genomträngligt och lättare att underhålla och rengöra, men tätningsmedlet blir självklart lika mottagligt för samma faktorer som kan skada kaklet. Men det största problemet med fläckiga fogar är dock på grund av vart de är lokaliserade. Om du tar en närmare titt på fogarna, så ser du att de nästan alltid har en lite lägre nivå än kaklet, så det är där vätska samlas och sedan fläckar.

Om fogarna blir fläckiga kan det vara nödvändigt att kontakta ett företag som specialiserar sig på fogar, och om möjligt, applicera ett tätningsmedel av hög kvalité när fogarna har blivit återställda. Man kan också överväga om det behövs ett färgat tätningsmedel, som kanske kan förhöja utseendet av fogarna eller till och med förändra det helt.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert