Proffs på Läderrengöring

Har du läder hemma? Pröva dessa läderrengöringstips för att få ditt läder att se bra ut.

Om du har läder hemma och det har blivit smutsigt på något sätt, så kom då ihåg att du inte kan göra vad som helst med lädret för att få det att se bra ut igen. Läder behöver behandlas ömt och i vissa fall krävs särskild behandling.

Förstör inte din fina skinnjacka eller skinnsoffa bara för att du inte vet hur du bör göra ren den. Följ dessa läderrengöringstips för att hålla ditt läder i en kondition av världsklass.

Rengöra Läder – De bästa tipsen online.

att rengöra läder och skinn på bäst sätt

Testa alltid.

Även de specialiserade läderrengöringsmedlen fungerar inte med alla typer av läder. Så innan du använder någon rengöringsprodukt på ett läderföremål, testa det. På ett klädesplagg kan du testa på en innersöm som inte syns och på en skinnmöbel kan du testa på ett gömt hörn (som undersidan av en stol) för att se till att läderrengöringsmedlet inte förändrar utseendet på ditt föremål.

Om det inte gör det, perfekt. Då vet du att du kan rengöra fläcken eller smutsen utan att behöva oroa dig. Om lädrets utseende förändras av medlet å andra sidan, använd inte den produkten eller behandlingen igen utan pröva något annat. 

För behandlat läder.

Om ditt läderföremål är av behandlat läder, använd en mild tvål med mjukgörande medel för att rengöra lädret. För att göra det, fukta en trasa och jobba upp ett skum tillsammans med den mjukgörande tvålen. Gnugga försiktigt på fläcken.

Var försiktig så att du inte blöter lädret för mycket och gnugga bara så mycket som du behöver för att få fläcken att försvinna.

När du gjort detta, torka av lädret med en ren fuktig trasa. Skölj inte av lädret. När det torkat avsluta med ett läderbalsam.

För obehandlat läder.

Om ditt läder är obehandlat kan du använda sadeltvål för att rengöra det. De flesta affärer som säljer läder säljer även denna tvål och vissa vanliga affärer gör också det. För att rengöra det obehandlade lädret, blöt en ren trasa och tillsätt sadeltvålen. Jobba sedan försiktigt in sadeltvålen i lädret.

När fläcken eller smutsen försvunnit använd en ren fuktig trasa för att torka bort tvålen och låt torka. Efter lädret är torrt igen använd ett läderbalsam som exempelvis minkolja på lädret.

Speciella situationer.

Om du har läder som blivit mögelskadat eller skadat av vatten på något sätt finns det en möjlighet att du fortfarande kan rädda det. Det är inte alltid möjligt, men det är värt att försöka.

Om det handlar om mögel så blanda lika delar vatten och tvättsprit tillsammans och torka av fläcken tills möglet har försvunnit. Låt det lufttorka. Återigen, använd ett balsam till lädret med minkolja eller ett annat läderbalsam efteråt.

Streck från bläckpennor kan ibland tas bort från lädret med hjälp av hårspray. Spruta på hårspray på fläcken, låt det dra, och torka sedan torrt med en ren trasa. Om det inte fungerar kan du behöva anlita en professionell läderrengöringsfirma för att få bort fläcken.

Fettfläckar kan i vissa fall tas bort med barnpuder. Strö över pudret på fettfläcken, låt det absorbera upp fettet och borsta eller torka sedan bort det.

Om läderföremålet har blivit dränkt i vatten men inget annat har hänt det, så låt det helt enkelt sakta och naturligt lufttorka. Igen så bör du använda ett balsam på lädret då det har torkat, exempelvis minkolja.

Dessa tips på rengöring kommer kanske inte att fungera varje gång, men dessa läderrengöringstips kan många gånger hjälpa dig att rädda din favorit skinnjacka eller din skinnmöbel när du redan trodde allt hopp var förlorat.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert