Lifehacks - Blandade rengöringstips

*      Har du problem med att ta upp löv, kvistar och annat utomhusskräp då du städar i trädgården? Två halvt cirkulära eller fyrkantiga bitar av platt metall, hållna en i varje hand, fungerar idealiskt för att plocka upp ovannämnda och gör ett fantastiskt jobb. Skär ut dem med passande verktyg från något föremål som står i tur för att få åka till återvinningen, eller ta dem från något gammalt och trasigt som är på väg till tippen (exempelvis ett trasigt element).

Tryckmärken på mattor

lifehacks som gör städningen lättare

*      Tunga möbler kan ofta lämna tryckmärken i mattor, likväl som lättare föremål som står på hjul eller andra föremål som står på en liten yta och har kontakt med golvet. För att få bort dessa tryckmärken hämta ångstrykjärnet och sätt det på högsta nivå. Stryk INTE direkt på mattan utan använd ångfunktionen som sprayar ånga (de flesta ångstrykjärn har denna funktion) och spraya direkt på tryckmärket. Detta borde leda till att märket försvinner tack vare all ånga. Ett annat alternativ är att anlita professionell rengöring av mattorna med en ångrengöringsmaskin. Anledningen till att mattorna känns så sköna efter en ångrengöringsmaskinstvätt är att fibrerna har alla slagit ut igen och rest sig.

*      Om ditt badkar är riktigt smutsigt (exempelvis om du just flyttat in i en lägenhet och de som bodde där innan hade bråttom ut, och inte gjorde ett ordentligt jobb med urstädningen) så kan du undvika massor med hårt arbete genom att fylla badkaret med varmt (inte hett) vatten och strö i biologiskt tvättmedel i vattnet. Låt det dra över natten och tappa sedan ur på morgonen (använd en gummihandske för att dra ur pluggen). Skölj bort alla rester. De mesta av beläggningarna bör nu vara borta, men om det inte har hjälpt helt, hjälp det på traven med lite bakpulver.

*      Silver kan rengöras med en smet av mjöl, bakpulver och vinäger. Applicera smeten på silvret och låt det vara över natten. Skölj av med kokande vatten. Perfekt för insidan av silvertekannor.

*      Om du har problem med att strumpbyxorna snurrar sig runt tvättlinan då de hänger ute för tork i en stark vind, lägg då i en stenkula i varje ben. Vikten i tån på stumpan kommer att förhindra att de flyger omkring åt alla håll.

*      En smet av salt och vatten kan användas för att rengöra insidan av porslinskoppar som har utstått några för många testunder och blivit mörka och fläckiga på insidan.

*      Vit krita tar bort fettfläckar från tapeter – rita bara på fläcken med kritan och kritan kommer att absorbera oljan. Bra i kök där fett lätt kan sprätta här och där.

*      Kallt svart te, av vanligt märke, kan fungera som en naturlig fönsterputs, om blandad med glycerin. En tesked glycerin till en halv liter te.

*      Om du kampar eller är på picknick och upptäcker att du glömt diskmedel kan en stekpanna rengöras med en enkel hemmagjord tvål. Häll inte ut något fett utan lägg istället i en handfull med aska i pannan. Detta skapar en elementär tvål som lätt sköljs bort. Om du är på eller nära en strand kan du också försiktigt spola pannan med sand och sedan skölja av den med vatten.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert