10 miljövänliga rengöringstips

Rengöringsprodukter som är miljövänliga blir alltmer populära allt eftersom folk inser vilka fördelar det medför för miljön att undvika skadliga substanser, som man oftast kan hitta i produkter som inte är naturliga. För de av oss som har ett lite mer miljötänkande så ger dessa nedanstående tips i många fall både ett billigare och ett mer miljövänligt alternativ till det mer traditionella sättet att städa hemma.

Du kan också spara massvis med pengar genom att använda naturliga ingredienser såsom citron, vitvinsvinäger och bikarbonat, vilket de flesta av oss redan kan hitta hemma i skafferiet.

10 rengöringstips som är bra för miljön

värna om miljön och städa miljövänligt

 1. Stopp i avloppet eller diskhon kan vara oerhört jobbigt och irriterande, men istället för att hälla i lösningsmedel för avlopp som är gjort av massvis med giftiga kemikalier, kan du blanda en del bikarbonat och en del vinäger med lite salt. Häll blandningen i avloppet, låt dra en timme och häll sedan i några liter kokande vatten för att skölja bort blandningen ur avloppet

 2. Att få bort kalkbeläggningar är oftast svårt och beläggningarna byggs oftast upp fort, speciellt i områden med hårt vatten. Istället för att köpa dyra kalkborttagningsrengöringsmedel, som även de innehåller miljöskadliga substanser, kan du använda citronjuice. Dränk en bomullstuss i juicen, linda runt kranen till exempel (se till att den inte är pläterad bara), täck med en platspåse och ett gummiband och låt stå över natten. På morgonen tar du bort påsen och skrubbar kranen med en gammal tandborste.

 3. Om du inte gillar att andas in de eventuellt farliga ångorna från luftfräschare finns det säkrare alternativ. Småkoka upp en kanelstång i lite vatten med några droppar citronjuice för att få huset att dofta sött och gott.

 4. Detta som följer är en miljövänlig blandning för alla rengöringsområden i hemmet, till och med fönsterputs. Leta fram en tom sprayflaska och fyll upp den med lite vatten, fem matskedar vinäger och lite citronjuice. Spraya på blandningen på fönstret och torka av med gammalt tidningspapper.

 5. Av alla områden och saker att rengöra i hemmet så är nog toaletten den minst populära. För att bli av med äckliga beläggningar från hårt vatten häll i lite bubblande Coca Cola och låt det dra i ungefär en timme innan du spolar bort.

 6. Om du har barn eller själv lever en aktiv livsstil kommer du utan tvekan snabbt bli varse om hur smutsigt ditt badkar egentligen kan bli. För att bekämpa detta, blanda helt enkelt 1 del vitvinsvinäger med 5 delar vatten och skrubba badkaret ordentligt.

 7. Fingeravtryck på ytor och redskap av rostfritt stål kan vara väldigt fult, speciellt om du har gäster på besök. För att få rostfritt stål att glänsa använd olivolja och torka med en kökshandduk.

 8. För att fräscha upp dina mattor behöver du inte köpa något särskilt medel eller något dyrt. Blanda helt enkelt bara lite bikarbonat med talk, strö över och låt vara några minuter. Dammsug sedan mattan.

 9. Du behöver inte heller köpa möbelputs. Använd en gammal sprayflaska och blanda en liten del olivolja och en lika liten del citronjuice.

 10. För att rengöra mässingsföremål och för att få dem att glänsa, blanda en halv tesked salt med en deciliter vitvinsvinäger och blanda i tillräckligt med mjöl för att få en smet. Applicera ett tjockt lager av smeten på mässingsföremålet och låt vara i runt 30-40 minuter innan du sköljer av det.

  Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert