Användbara golvrengöringstips för hushållet

Golv oavsett material behöver ordentlig rengöring. Förutom att golvet blir mer attraktivt och hemmet mer hälsosamt för de boende, så kan också noggrann rengöring av golvet göra det mer slittåligt och att det håller länge. Nedan finns några grundläggande rengöringstips på hur du tar väl hand om ditt golv.

Tips på att rengöra golven

fälj dessa tips för renare golv

  1. Att vaxa är inte nödvändig

Istället för att vaxa så är hemligheten med att hålla dina golv rena och glänsande en regelbunden sopning och moppning. För att moppa golvet så behöver du inga speciella kostsamma rengöringsmedel. Varmt vatten fungerar utmärkt på de flesta sorters golv samt en blandning av vatten och en mild såpa fungerar också suveränt på de flesta golvmaterial. Ett undantag är laminerade golv som inte rekommenderas rengöras med medel som lämnar strimmor efter moppen. När du moppar med såpa, byt ut såpblandningen med en ny blandning så fort vattnet ser smutsigt ut. Golvet kommer att bli kladdigt eller tappa sin glans om man använt för mycket såpa eller ett smutsigt vatten. Torka av golvet med rent vatten efter moppning med rengöringsmedel. Undvik att använda svampar med en skrubbande sida när du rengör golv av keramiska material då de lätt repas.

  1. Vinäger är ett magiskt hjälpmedel

Som vi redan vet så har vinäger många fördelar vilket inkluderar att det ger ditt golv en glänsande och ren yta. I det flesta fall så passar vinäger för att rengöra kakelgolv. Blanda en deciliter vinäger med två deciliter liter vatten för ett hemmagjort skurmedel. Förutom att det är billigt så sparar även denna metod tid då du inte behöver moppa en gång till efter du moppat golvet med vinäger. Glöm tanken på att använda vinäger om du har ett kakelgolv av stenmaterial. Vinäger agerar frätande på stengolvsmaterial och kan lätt skada stenkaklet. Laminerade golv och vinylgolv är ett säkrare alternativ för att använda vinäger eller andra basiska produkter på.

  1. Damma alltid innan moppning

Damning eller sopning av golvet innan moppningen är nödvändigt för en enklare moppning. Om man lämnar smuts och grus utan att sopa bort det så resulterar det i ett smutsigare golvskick. Eftersom moppen inte kan lyfta smuts och grus så kommer det att fara runt på området med moppen och göra det smutsigare eller t.o.m. repa det. Om du inte är van med denna städmetod, gör det då till en vana. Detta är det bästa sättet för att få rena och glänsande golv.

  1. Rengör fogarna effektivt

Gamla kakelfogar med tuffa fläckar kan behöva ett starkt rengöringsmedel tillsammans med en speciell kakelborste med hårda strån. På tuffare fogfläckar använd blekmedel. På mögelfläckar på fogarna använd en blandning av klorin och vatten i mängden 1:5. Men tänk på att blekmedel endast passar sig för bleka enfärgade fogar. Om man häller blekmedel i färgade fogar kan det orsaka att färgen mattas av eller i värsta fall försvinner helt.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert