Lär dig att rengöra läder

Om du någonsin har köpt ett läderföremål, såsom en skinnsoffa eller skinnjacka, så vet du hur dyra de kan vara. Så det är definitivt värt det att ta hand om det ordentligt. Ta del av de bästa tipsen för skötsel och underhåll av läder idag.

För att ta bort klackmärken och repor använd ett professionellt trägolvsrengöringsmedel av bra kvalité på en trasa. Många personer hävdar att de rengör sina trägolv med en vinäger och vatten blandning. Tipset på att rengöra trägolv med vinäger och vatten är en svårdödad myt. Vinäger innehåller syra och kan ta bort den naturliga glansen i ditt trägolv. Vinäger är dessutom inte så effektiv till golvrengöring som många tror.

ta hand om dina läder och skinn prylar - så rengör och underhåller du dem

Innan du kan veta det bästa sättet att ta hand om det, så måste du först veta om ditt läder är behandlat eller inte. Vad menar jag då med det? Jo, det enda du behöver veta är att behandlat läder gått igenom fler behandlingar av materialet än de obehandlade, precis som namnet ger ledtråd om. De behöver sedan olika metoder då det kommer till rengöring av dem.

 Läderrengöring – Tips och Trix

Om du inte är säker på om föremålet du behöver rengöra är behandlat eller obehandlat så kommer här några exempel som förhoppningsvis nämner ditt föremål också: Väskor, möbler och kläder är alla behandlade, medan stövlar, baseballhandskar och sadlar är obehandlade.

Så här bör du gå tillväga för att rengöra behandlat läder: ta en fuktad trasa och lite mjukgörande tvål. Skapa ett lätt lödder på föremålet som du rengör. Gnugga utan att tillsätta för mycket vatten. Torka sedan bort löddret med en ny fuktig trasa, utan att använda vatten eller skölja av det behandlade lädret.

Om du vill kan du också använda ett läderbalsam efteråt.

För obehandlat läder kan du göra så här: skaffa lite sadeltvål och använd den med en fuktig trasa på lädret. Skapa ett lätt lödder, precis som på det behandlade lädret. Torka bort det när du är färdig och låt det torka.

Använd sedan minkolja eller liknande för att bevara lädret.

I det flesta fall räcket det med denna sortens rengöring. Men vissa gånger dock så kan du pröva med att använda andra rengöringsprodukter. Här är några tips på hur du kan göra några hemmagjorda medel och hur du sedan använder dem: Använd en blandning av vinäger och neatsfoot oil. En naturlig linfröolja är också ett bra alternativ. Blanda enligt: en del vinäger och två delar olja.

Denna produkt har fördelen av att vara både en rengöringsprodukt och en smörjande produkt på samma gång.

Om läderföremålet som du är på väg att rengöra har mögel och fuktskador så får du bort det på detta sätt innan du rengör på vanligt vis: använd en blandning av lika delar vatten och tvättalkohol på en vanlig trasa och gnugga mjukt på möglet. Byt ut trasan eftersom den blir smutsig. Låt torka.

För att ta bort fläckar finns det några saker du kan pröva för särskilda fläckar, även fast alla fläckar tyvärr inte går bort. Bläckstreck och fläckar kan tas bort med ett nagellackborttagningsmedel utan aceton. Hårspray fungerar också ganska bra på tuffa fläckar men du kan måsta spraya flera gånger innan du ser resultat. Majonnäs kan, tro det eller inte, användas för att ta bort vattenringar på gamla bordskivor klädda i läder. Låt det dra på vattenringen några timmar och torka sedan bort.

Som du just har sett så finns det många sätt att rengöra läder och man kan göra det med vardagliga produkter som man kanske har hemma. Men jag rekommenderar dock att du anlitar professionell hjälp lite nu och då, speciellt om föremålet är dyrt. På affären där du köpt föremålet bör de kunna rekommendera några företag som specialiserar sig på läderrengöring som kan hjälpa dig.

En annan sak, om du är osäker på om föremålet är bearbetat eller obearbetat, är affären återigen stället som kan berätta det för dig så att du kan rengöra föremålet på rätt sätt.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert