Gör-det-själv | Rengöringstips

Det finns hundratals olika rengöringsprodukter på marknaden, och de allra flesta av dem har ingredienser som vi inte har någon aning om vad det är för något. Förvånande nog så finns det många produkter som vi redan har i hemmet som kan användas till att ta hand om och rengöra saker i våra vardagliga städrutiner.

Klorin tar bort mögel- och fuktfläckar, gör nästan allt vitt igen och disinfekterar dessutom och tar bort dålig lukt. Kom alltid ihåg att du aldrig får blanda klorin med ammoniak! Kom också ihåg att använda skyddshandskar då du hanterar klorin och ammoniak för att undvika hudirritationer.

Rengöringsprodukter du hittar hemma

gör dina egna miljövänliga städprodukter hemma

Majsstärkelse rengör och tar bort dålig lukt från mattor. Innan du dammsuger så strö på lite majsstärkelse och låt det verka i cirka 30 minuter innan du dammsuger bort det. Ett plus är dessutom att majsstärkelse är en miljövänlig rengöringsprodukt! Pulvret är idealiskt för rengöring av fettiga ytor såsom spis och köksbänkar. För att göra ett rengöringsmedel, blanda lita delar vatten med majsstärkelse till en smidig smet.

Citronjuice tar bort fett och fläckar från aluminium och porslin, och bleker dessutom. För ett allrengöringsmedel blanda lika delar citronjuice och vatten i en sprayflaska. Detta medel fungerar även som ett effektivt badrums- och köksrengöringsmedel.

Vegetabilisk olja kan användas som möbelpoleringsmedel. Blanda helt enkelt två delar olja med en del citronjuice för att rengöra bearbetat trä.

Ammoniak får bort vaxbeläggningar från golvet och putsar fönster med minimalt antal strimmor. Var extra försiktig då du hanterar ammoniak på grund av de starka ångorna. Det är viktigt att använda både skyddshandskar och skyddsglasögon eftersom ammoniak kan bränna både ögon och hud. Blanda aldrig ammoniak med blekmedel som klorin!

Ketchup kan användas till att rengöra silver och koppar. Syrorna och vinägern i ketchupen fungerar utmärkt i rengöringsprocessen av båda metallerna silver och koppar. Applicera helt enkelt lite ketchup på föremålet och polera med en ren trasa och se hur beläggningarna helt magiskt försvinner!

Vitvinsvinäger disinfekterar och rengör fönster, tar bort mögel, vax- och smutsbeläggningar. Denna vätska har extrema rengöringsstyrkor på grund av dess höga syrainnehåll och är även miljövänlig. Vitvinsvinäger kan också rengöra koppar, brons och tenn. Blanda helt enkelt lika delar destillerad vitvinsvinäger och salt till en smet. Dessutom, har du blomflugor som flyger omkring i köket lämna en skål framme med outspädd vitvinsvinäger.

Sodavatten kan rengöra bänkskivor och kranar, ta bort fläckar på textiler, fungera som växtnäring för plantor inom- och utomhus samt återställa hårfärg (efter ett dopp i poolen, skölj håret med sodavatten för att stoppa kloret från att missfärga ditt hår). För nya fläckar på mattor dutta först upp allt du kan av vätskan. Häll sedan över sodavatten på fläcken och låt det bubbla, dutta torrt med en ren handduk eller svamp.

Borax kan användas som ett alternativ till klorin då det förebygger mögel, tar bort fläckar och dålig lukt samt kan ge ett extra swing till rengöringsegenskaperna av din tvål. Borax är både giftfritt och miljövänligt! För att göra ett disinfektionsmedel blanda två liter vatten med en halv deciliter Borax.

Mineraloljor kan rengöra din diskho och få den att glänsa som om den vore ny. De kan också polera köksskåp och torka bort dina barns kladdiga fingeravtryck.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert