5 rengöringstips för stengolv

Ett stengolv, oavsett om det är av marmor, kalksten, granit, skiffersten eller ett annat material, kan vara ett attraktivt tillval till vilket hem som helst. Men för att få golvet att se fantastiskt ut långt efter du lagt in det behöver du spendera tid på lite grundläggande rengöring. Att rengöra stengolv kräver speciella tekniker p.g.a. att det är ett naturligt material som lätt kan bli skadat. Så fortsätt läsa för 5 tips från stengolvsrengöringsexperterna på hur du säkert kan rengöra ditt stengolv.

5 stengolvrengöringstips

få snygga stengolv igen med rätt rengöring

 1. Följ försäljarens eller tillverkarens instruktioner. När ditt golv läggs in se till att du frågar om det finns några speciella rengörings- eller underhållsinstruktioner. Försäljaren eller tillverkaren kan rekommendera att du använder ett speciellt sorts rengöringsmedel för just din typ av stengolv.
 1. Agera förebyggande. Om du lägger mattor på ytor där man oftast går kan du hjälpa till att hålla dina stengolv renare samt bidra till att de håller längre. Dessa mattor fångar upp smutsen och förhindrar således att det hamnar på ditt golv och förebygger att det skadar golvplattorna. Se också till att ditt golv blir ordentligt tätat då det läggs in. Detta är oerhört viktigt eftersom sten är ett poröst material och genom att använda tätningsmedel kan du undvika att eventuellt skadliga medel fläckar eller repar ditt golv.
 1. Sopa och dammsug regelbundet. Smuts och grus som du tar med dig in agerar slipande och kan skada ditt ömtåliga stengolv. Sopa, dammtorka eller dammsug ditt golv regelbundet (helst varje eller varannan dag) för att bli av med dessa skadliga partiklar. Försök också att våtmoppa dina golv minst en gång i veckan.
 1. Var försiktig då du väljer rengöringsmedel. Innan du börjar rengöra ditt stengolv se till att du använder rätt sorts rengöringsmedel. Rent generellt bör du undvika att använda medel med syror (såsom citron och vinäger) på marmor- och kalkstensgolv. Du bör även hålla dig ifrån rengöringsmedel med ammoniak eller andra slipande medel eftersom dessa också kan skada ditt golv. Rengör istället med såpa och vatten och se till att du torkar av golvet noggrant efter du moppat. Om du spiller något på ditt stengolv torka upp det fort då det kan fläcka eller etsa ytan, speciellt om det innehåller syra såsom citronsyra, vin eller vinäger.
 1. Anlita en expert med erfarenhet av att rengöra stengolv. Om ditt golv är väldigt smutsigt kan det vara en bra idé, för att få golvet att se nytt ut igen, att anlita ett professionellt företag som arbetar med sten och kakelrengöring. Men innan du anlitar ett företag var säker på att de vet till fullo hur man rengör ett stengolv. Var t.ex. på din vakt om de säger att de tänker använda ett allrengöringsmedel på ditt golv då detta kan skada golvet, exempelvis genom att bryta ner tätningslagret som skyddar stenen.

  Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert