Trägolv - Tips på rengöring och skötsel

Trägolv kan öka själva värdet på ditt hem för att inte nämna att det kan vara ett rikt och ljust komplement till din inredning. Men hur underbart det än är med trägolv, så är de ömtåliga för påverkan, och för att hålla dina trägolv blänkande år efter år så finns det några tips som du bör tänka över.

14 viktiga skötsel- och rengöringstips för trägolv

skötseltips för dina trägolv

 1. Håll fukten borta.

Om ditt golv har en bra finish är det mer motståndskraftigt mot vatten än de golv som saknar finish eller bara har lite kvar. Men oavsett så är vatten den värsta fienden till naturliga trägolv. Det kan orsaka böjda och spruckna golvbrädor, och på grund av det så är hålla fukt borta från golvet det bästa du kan göra för det. Gör det till att börja med genom att snabbt torka upp spill med en lätt fuktad trasa och genom att inte sätta in trägolv på fuktiga platser, såsom badrummet.

 1. Sopa regelbundet.

Smuts och grus kan snabbt samlas på alla golv, men kan lätt repa ytan på trägolv, så försök att sopa av ditt trägolv med en sop med mjuka strån varje eller varannan dag.

 1. Dammsug varje vecka.

För samma anledning som ovan så bör du dammsuga dina golv ungefär en gång i veckan. Men se till att du använder rätt borsttillbehör så att dammsugarens munstycke inte skadar ditt trägolv.

 1. Använd endast en lätt fuktad mopp.

Kommer du ihåg trägolvens värsta fiende? Ja, det är rätt, vatten. Så därför när du moppar så ska din mopp bara vara det minsta lilla fuktig.

 1. Använd bara rengöringsprodukter rekommenderade av tillverkaren.

När du ska använda rengöringsprodukter för trägolv, använd endast de som tillverkaren rekommenderat. Trägolv har olika typer av finish, vissa är vaxbaserade, några vattenbaserade och så vidare. Vissa rengöringsprodukter kan reagera olika med olika typer av trägolv.

 1. Sätt på möbeltassar.

Djupa hack kan vara näst intill omöjliga att få bort utan slipning, och ju mer du slipar ditt golv desto tunnare blir det. Så det är en bra idé att skydda ditt golv genom att sätta på möbeltassar på alla möbler.

 1. Dra inga möbler och tunga föremål över golvet

När du flyttar tunga föremål såsom möbler, se till att du lyfter dem snarare än att du drar dem över golvet eftersom detta kan orsaka hack och repor.

 1. Försök att undvika att gå på trägolv med högklackade eller grova skor.

Dessa skor, speciellt högklackade, kan orsaka hack och märken på trägolvet.

 1. Placera ut mattor på områden där många rör sig.

Mattor hjälper att skydda golvet mot grus och även mot hack och repor.

     10. Placera mattor vid alla ingångar.

Ingångar är mycket smutsiga ställen. Det mesta som är kvar under skon från utevistelsen ramlar av vid ingången, så skydda dina trägolv från smuts och grus genom att lägga mattor på dessa ställen.

     11. Dammsug mattorna ofta.

Grus kan samlas på hög i mattor och tills sist söka sig ner till golvet, så se till att du dammsuger dem ofta, även på golvet under dem.

     12. Använd bara tillverkarens rekommendationer för reparationer.

Du kommer att vilja använda olika produkter för att reparera dina golv från repor och hack, men använd bara de som rekommenderats av tillverkaren. Detta för samma anledning som vi nämnde angående rengöringsmedlen – alla golv är olika och alla behöver de olika produkter.

     13. Använd tillverkarens rekommendationer av vax och poleringsprodukter.

Detsamma gäller vax och polering, ta reda på vad som är rätt för just ditt golv.

     14. Skydda ditt golv från solen.

Naturliga trägolv som utsätts för direkt solljus under en lång tid brukar oftast blekas, så det är en bra idé att lägga ut några mattor på dessa områden eller använda sig av persienner och draperier.

Genom att hålla dina trägolv rena så kommer du också hålla dem vackra och se till att de förblir hela för en lång tid framöver – så att du kan njuta av dem år efter år.

Flyttstädning prisförfrågan

 1. Fyll i formuläret
 2. Städfirma informeras om intresse
 3. Du får inom kort offert