Hur tvättar man kläder? En tvättguide

Precis som namnet hintar om så erbjuder tvätt- och vikföretag tjänster som inkluderar tvättning av textilerna, vikning och strykning, och detta eftersom många personer inte har tid att göra dessa enkla saker längre på grund av en hektisk livsstil. Till exempel, många personer är arbetande föräldrar som är väldigt upptagna hela dagen, och när de kommer hem måste de ta hand om deras barn, vilket i sin tur lämnar väldigt lite tid över för att göra saker som dessa. Men, här kommer dock några grundläggande tips från ett tvätt- och vikföretag som kan visa sig vara hjälpfulla om du skulle vilja använda dig av dem:

Tvättguide 

lär dig tvätta rätt med denna tvättguide

STEG 1: Sortera kläderna i högar

Att sortera kläder är det första steget till en ren tvätt och det hjälper också kläderna, lakanen och andra hushållstextiler att se så bra ut som möjligt efter upprepade tvättningar. Det är också viktigt att man läser tvättrådslappen för ett bra resultat. Separera mörka färger från de ljusa och sedan igen efter den önskade tvättemperaturen och centrifugeringshastigheten.

STEG 2: Förbered kläderna innan tvätten

För att få kläderna renare och minimera skador, så bör textiler som man ska tvätta genomgå några enkla steg:

STEG 3: Välj ett tvättmedel 

Vilken sorts produkt som du använder när du tvättar spelar roll. Rent generellt kan du använda ett vanligt tvättmedel men ömtåliga textiler såsom silke och ull kräver särskild behandling. Kolla om du behöver använda ett fläckborttagningsmedel eller blekmedel för att få bort envisa fläckar. Mjukmedel används för att göra textilen mjukare, minska torktiden samt göra strykningen enklare, samtidigt som det också ger en god doft till kläderna.

STEG 4: Mängden tvättmedel

Följ alltid tillverkarens instruktioner i hur mycket tvättmedel som behövs beroende på vattnets hårdhet och smutsnivån på kläderna. Använd inte mer tvättmedel än rekommenderat. För mycket tvättmedel kan lämna rester på kläderna.

STEG 5: Välj rätt tvättprogram

Använd ett normalt program eller ekoprogrammet på tvättmaskinen. Temperaturen för tvätten beror på kläderna i, men i de flesta fall kan 30 eller 40 grader Celsius ge ett utmärkt resultat. Ekoprogrammet låter tvättmaskinen spara på energiförbrukningen utan att kompromissa med prestandan eller effektiviteten av tvätten. Om man tvättar i lägre temperaturer ser man också till att ömtåliga textiler tvättas riktigt utan risk för blekning.

STEG 6: Torkning av kläder 

Kläder kan torktumlas eller hängas på lina utomhus där det finns solsken eller inne i ett rum med god ventilation.

STEG 7: Strykning och vikning av kläder 

Textiler kan förändras beroende av deras känslighet mot värme. Tvättrådslappen berättar genom symbolen för strykning vilken temperatur du ska ställa in strykjärnet på. En prick betyder en inställning på kall temperatur medan tre prickar betyder maximal värme. Men detta kan också variera beroende på vilket slags strykjärn du använder. Se till att du läser manualen för riktiga instruktioner.

Men, om du nu fortfarande vill välja den enklaste vägen, så kan du använda dig av ett tvätt- och vikföretag. Deras tjänster är prisvärda och tillgängliga närhelst du behöver dem.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirma informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert